Quantum GIS (QGIS) – Vectorizare punct, linie, poligon.

Vectorizare in Quantum GIS se face foarte usor,avem nevoie de o harta georeferentiata, dupa care ne putem apuca de treaba.

Primul pas este incarcarea hartii topografice, se face cu ajutorul butonului Add Raster Layer , putem da zoom cu mouse-ul prin scroll sau folosind butonul de zoom , harta se poate muta pentru a urmarii vectorizarea apasand butonul Space al tastaturii si cu mouse-ul, plimbandu-l, alegem directia de deplasare, sau cu butonul Pan Map 

Pentru definirea unui nou strat vectorial se creeaza un layer tip vector prin selectarea din bara de sus:  Layer – New – New Shapefile Layer, in fereastra ce apare alegem ce tip de vector avem nevoie (Punct, Linie, Poligon), definim atributele noi si apasam OK.

Pentru inceperea vectorizarii selectam din coloana din stanga denumita Layers,  ceea ce vrem sa vectorizam, apasam butonul Toggle editing si butonul Capture line/point/polygon , in functie de ce vector folosim. Acum se poate vectoriza zona dorita cu ajutorul mouse-ului, dupa terminarea arealului de vectorizat apasam click dreapta, completam atributele ce le-am definit si gata vectorul.

Pentru a vectoriza mai usor urmareste tutorialul video.

You may also like...