Global Mapper – Georeferentiere

Georeferentierea in Global Mapper

Georeferentierea este procesul prin care se atribuie unui fisier raster( harta, imagine satelitara), un set de coordonate si un sistem de proiectie astfel incat orice program GISĀ  sa poata pozitiona imaginea georeferentiata pe Glob.

Fisierele tip. tfw care se salveaza odata cu exportarea imaginii georeferentiate retin datele legate de coordonate si proiectie. Fara acestea incarcarea imaginii intr-un program de vectorizat nu va fi posibila.

Tutorialul de mai jos prezinta georeferentierea unei harti topografice cu scara 1:25000 folosind sistemul de proiectie Gauss-Kruger, pe zona 5 si datumul S-42 Pulkovo.

Sunt necesare cel putin patru puncte pentru a realiza o georeferentiere satisfacatoare, insa numarul punctelor creste gradul de precizie al georeferentieri. Punctele trebuie amplasate la intersectia caroiajului rectangular ,iar coordonatele acestora se gasesc pe cadrul hartii.

Trebuie mentionat faptul ca punctele corespund axelor X si Y unde X este longitudinea iar Y latitudinea. In cazul hartilorĀ  topografice dupa scrierea coordonatelor trebuie scrise trei zerouri deoarece sistemul de masurare este cel metric.

Fisierele se salveaza accesand meniul File-Export Raster and Elevation Data-Export Geotiff. Este important ca inainte de salvare sa se bifeze casutele cu extensiile .PRJ si .TFW.

httpv://youtu.be/kp7vxVAtgVk

You may also like...