Vectori Romania – Open Street Map

Vectori Romania – Open Street Map

Open Street Map este un proiect open surce fondat in anul 2004 de Steve Coast, bazat pe voluntariat, are ca scop construirea unei baze cartografice globale, folosind date introduse manual ce au ca fundal imagini satelitare, dar si date colectate de pe dispositive GPS. La doi ani dupa lansarea proiectului Open Street Map (OSM) avea deja 2.500 de utilizatori inregistrati care au adaugat peste 9 milioana de puncte in baza de date. In anul 2007 numarul utilizatorilor crescuse de 4 ori, iar datele introduse de voluntari au ajuns la 90 milioana de puncte.

In anul 2006 a fost create Fundatia Open Street Map, ce are ca scop promovarea, dezvoltarea si distributia datelor geografice libere la nivel global.

Multe straturi vectoriale au aparut din donatii ale unor firme sau prin implementarea de trackuri GPS pe autovehicule. Pentru Olanda baza de date este donate de Automotive Navigation Data, pe langa datele complete ale Olandei, pun la dispozitia utilizatorilor reteaua principal de drumuri din India si China. In cazul Romaiei majoritatea datelor sunt introduse de voluntari. Facultatea de Geografie, departamentul de Cartografie a contribuit la acest proiect in vara anului 2011 prin cartarea orasului Pitesti in proportie de 95%. La nivelul Romaniei datele referitoare la reteaua rutiera au fost introduse in mare parte prin montarea sistemelor GPS pe autovehicule, astfel o mare cantitate de trackuri GPS sunt folosite pentru vectorizarea drumurilor nationale. Harta orasului Suceava si Campulung Moldovenesc au fost adaugate de geo-saptial.org.

Orice utlizator al internetului are acces la datele vectoriale actualizate zilnic, care se gasesc la nivel de stat si sunt disponibile in format .shp sau .osm. Puteti descara si folosi legal orice strat vectorial apare si pe http://www.openstreetmap.ro/. Pentru Romania gasiti diferite date vectoriale cum ar fi cladirile, reteaua rutiere, reteaua hidrografica, modul de utilizare al terenurilor etc.

Download RO

You may also like...