Softuri pentru realizare hartilor

Mai jos este o scurta prezentre a programelor ce sunt necesare in realizarea hartilor in format digital.

1. Quantum Gis

[button link=”http://download.osgeo.org/osgeo4w/osgeo4w-setup.exe” newwindow=”yes”] Download[/button]

Este o aplicatie usor de instalat si destul de usor de folosit, ruleaza pe diverse platforme, cum ar fi Linux, Windows, MacOS, permite accesarea unor formate vectoriale diversificate, multiple tipuri raster si baze de date spatiale (.shp, .asc, .tif etc). Aceasta aplicatie ajuta la manipularea usoara a datelor vectoriale si raster.

Ce poti face cu Quantum GIS?

– georeferentiezi  harti;
– vectorizezi;
– vizualizezi;
– realizezi harti;

Pentru realizare hartilor geomorfologice, hidrologice etc, este nevoie de modulul GRASS, acesta fiind cuprins in pachetul descarcat.

 

2.ArcGIS.

[button link=”http://www.esri.com/software/arcgis/arcgis-for-desktop/free-trial.html” newwindow=”yes”] Download Trial[/button]

ArcGIS este cel mai utilizat soft al momentului pentru realizarea hartilor si nu numai, produs de ESRI. Acesta reprezinta un pachet format din ArcView, ArcInfo, ArcEditor, ArcMap, etc. Prelucreaza date vectoriale, raster si spatiale mult mai bine decat Quantum GIS. ArcGIS nu este un soft gratuit.

Ce poti face cu ArcGIS?

– harti geomorfologice;
– harti tematice;
– harti hidrologice;
– harti pedologice;
– vectorizare;
– extragerea curbelor de nivel din DEM, SRTM, MNA;
– scene 3D;
– harti generale.

3. Global Mapper

[button link=”http://www.globalmapper.com/downloads/global_mapper_setup.exe” newwindow=”yes”] Download Trial[/button]

Global Mapper este un soft ce poate vizualiza multe seturi de date  de tip vectorial, raster,  elevatie. Se foloseste foarte des de catre studenti pentru a decupa portiuni din harta. Nu este un soft gratuit.

Ce poti face cu Global Mapper?

– export de date:

  • Date vectoriale (ex. DLG, Shapefile, DXF, etc.)
  • Date raster (Bitmap) (ex. DRG, DOQ, etc.)
  • Date de elevatie (ex. DEM, etc.)

– vizualizarea datelor
– georeferentiere
– digitizare

4. ENVI

[button link=”http://www.exelisvis.com/Downloads/ProductDownloads.aspx” newwindow=”yes”] Download Trial[/button]

ENVI ofera o varietate de solutii pentru analiza si procesarea imaginilor geospatiale. Envi este soluţia software primară pentru extragerea informațiilor din imagini geospaţiale. Acest software oferă metode inovatoare, economisind timp, pentru a obţine informaţii de la imagini, în timp ce permite procesarea mult mai ușoară a imaginii şi analiza în fluxul dumneavoastră de lucru.

ENVI 4.8 se integrează perfect cu Esri ArcGIS, oferind pentru prima dată procesare avansată de imaginii şi instrumente de analiză direct pe ArcGIS Desktop și ArcGIS Server. Deoarece Envi 4.8 este compatibil cu ArcGIS 10 şi 9.3, puteţi include acum imaginile în fluxul dvs. de lucru în timp ce aveți la dispozitie de cele mai recente tehnologii oferite de ESRI. Nu este gratuit.

Ce poti face cu ENVI?

– detectezi schimbările realizate de-a lungul timpului
– Găsiți şi să extrageți caracteristicile de interes;
– Clasifici caracteristicile sau suprafată de acoperire a terenului;
– Identifici anomalii.

5.Inkscape

[button link=”http://sourceforge.net/projects/inkscape/files/latest/download?source=files” newwindow=”yes”] Download[/button]

Inkscape este o aplicație de editare grafică vectorială. Aceasta este dezvoltată în regim open source și distribuită gratuit. Scopul său declarat este de a deveni un instrument puternic de grafică prin implementarea completă a suportului pentru standardul Scalable Vector Graphics.

Ce poti face cu Inkscape?

– editare grafica

You may also like...