NASA 2011 GDEM versiunea 2

Global Digital Elevation Model (GDEM) a fost  creat cu ajutorul imaginilor satelitare colectate de radiometrul japonez aflat la bordul satelitului Terra, lansat de NASA in 1999, acest radiometru se numeste ASTER.

Pentru a da senzatia de adancime, proiectul este realizat prin fuzionarea a doua imagini bidimensionale, astfel se realizeaza efectul 3D.

NASA si Ministerul Economiei, Comertului si Industriei din Japonia au publicat prima versiune a acestei harti in iunie 2009, adaugand 260.000 de imagini tridimensionale, pentru o acoperire mai buna, noua versiune devine astfel mult mai imbunatatita, lipsa datelor ne mai fiind o grava problema, harta acopera o suprafata de 99% din uscatul Pamantului, de la 83 de grade latitudine nordica, la 83 de grade latitudine sudica.

Ultima versiune dispune de o rezolutie spatiala mai mare, acoperirea mai realista a intinderilor de apa, o precizie verticala si orizontala sporita si capacitatea de a identifica lacuri cu diametrul de 1 kilometru. Harta este gratuita si disponibila online pentru utilizatorii de pretutindeni, pentru a obtine aceste date ai nevoie de un cont pe siteul NASA si un timp de 2-3 zile pentru aprobare, dar se pot obtine si mai repede, in functie de marimea suprafetei.

Harta topografica se va dovedi utila in mai multe domenii, putand fi folosita pentru cercetari stintifice, exploatarea resurselor energetice si conservarea celor naturale, studii de geologie si planificare urbanistica, dar pentru cartografi este importanta in realizarea hartilor cum ar fi: harta pantelor, orientarea versantilor, curbura in plan/profil, sau generarea curbelor de nivel.

Pentru download: https://lpdaac.usgs.gov/ şi www.ersdac.or.jp/GDEM/E/4.html

Sursa: NASA

httpv://www.youtube.com/watch?v=Be805CY9vYo&feature=player_embedded

Video preluat: www.descopera.ro

You may also like...