Dracula pe harta Europei

 

Mai multe hărţi ale Europei care împart continentul în funcţie de stereotipuri au facut senzatie pe internet, potrivit ziarului The Telegraph.

Un designer bulgar, Yanko Tsvetkov, a realizat şapte hărţi în care ţările sunt denumite în funcţie de cum sunt văzuţi locuitorii acestora de către alte naţionalităţi.

În harta Europei văzută de americani, Rusia este o mare pată roşie pe care scrie „Commies” (Comunişti), Franţa se numeşte „Smelly People”(Oamenii care miros urât), iar Germania „ Dirty Porn” (Pornografie perversă). De asemenea, Anglia este marcată sub numele de „Mummy” (Mumii) iar România este denumită „Dracula”.

Într-o altă hartă a Europei văzută de Marea Britanie, continentul poartă numele de „Evil Federated Empire of Europe” (Diabolicul Imperiu Federal al Europei). Pe această ilustraţie, Irlanda este “Rascals” (Canaliile), pe Turcia scrie „No Pork Meals Here”(Nu există mâncăruri de porc aici) iar România poartă numele de „Immigrants” (Imigranţi).

România mai este marcată sub denumirea de „Thieves” (Hoţi) pe harta văzută de Italia, sau de „Poor Brothers”(Fraţii săraci) pe harta conform Franţei.

Tsvetkov a realizat această serie de hărţi fiind inspirat de criza gazului din 2009 provocată de disputa dintre Ucraina şi Rusia. El a desenat atunci prima hartă de acest gen pe care a numit-o „Where I Live” (Unde locuiesc). Rusia era numită „Paranoid Oil Empire”( Imperiul paranoic al uleiului) iar Ucraina „Gas Stelears” (Hoţii de gaz).

Designerul spune că a început acest proiect pentru a-şi amuza prietenii, dar s-a decis să creeze mai multe hărţi datorită succesul pe care l-a avut prima ilustraţie. Hărţile s-au bucurat de un succes imens pe internet fiind vizualizate de peste un milliard de oameni. Seria de hărţi se numeşte „Mapping Stereotypes” şi poate fi accesată pe site-ul alphadesigner.com

You may also like...