ArcMap – Harta orientarii versantilor

Harta orientarii versantilor poate fi realizata utilizand  fie o sectiune dintr-un DEM , fie un MNAT- un model digital al terenului asemanator Dem-ului dar obtinut cu ajutorul  curbelor de nivel , cel din urma fiind cel mai indicat datorita lipsei ridicate de erori ce pot afecta calitatea produsului final.

Pentru realizarea acestei harti am folosit functia Aspect din meniul Spatial Analist-Raster Surface.  Se pot aduga diferite straturi Shp ce pot contine date referitoare la zona analizata , imbogatind astfel continutul hartii.

Ceea ce este retinut este alegera numarului de clase de la legenda dar si a culorii de reprezentare deoarece  acestea trebuie sa fie cat mai reprezentative si mai concludente in anliza hartii finale.

In primul rand adaugam in ArcMap DEM-ul / MNAT-ul folosind butonul Add Dat, urmatorul pas consta in selectare butonului ArcToolbox (gentuta rosie), de unde deschidem 3D Analyst Tools – Raster Surface – Aspect. In campul Input raster introducem modelul numeric, iar la Output raster, calea directoriului unde se va salva si denumirea hartii.

In video-tutorialul de mai jos puteti vedea pasii de urmat pentru crearea unei astfel de harti dar si modul de exportarea finala a hartii.

You may also like...