Landsat – USGS download imagini satelitare

Date Generale LANDSAT:
Programul spatial Landsat derulat intre anii 1972 si 2002 este considerat cel mai lung program destinat teledetectiei resurselor terestre, acest a permis acumularea unor arhive impresionante de medie rezolutie spatial, dar de o mare rezolutie temporara (trei decenii). Imaginile obtinute datorita acestui program lansat la initiativa celor de la NASA in colaborare cu US Departament of the Interior detine o colectii mareata de informatii geografice privin aproape toata suprafata terestra.

Au existat cinci sisteme de senzori de teledetectie si trei generatii de platform satelitare, respective sapte sateliti.

Prima generatie LANDSAT (1,2 si 3) a fost alcatuita din sateliti ce aveau forma aproximativa a unui fluture, masa de 815 kg, iar altitudinea de zbor medie era de 900 km. Odata la 18 zile senzorii preluau aceeasi inregistrare, ceea ce insemna repetarea aceleiasi scene de 20 de ori pe an.

A doua generatie LANDSAT (4, 5) a venit cu satliti mult mai performantii, cu un plafon de zbor mai coborat, la 705 km, ceea ce a dus la cresterea rezolutiei spatial. Scenele satelitare erau obtinute cu senzori mult mai performanti decat in prima generatie (TM, cu sapte benzi spectral)

Scenele satelitare Landsat TM (Thematic Mapper) sunt mult mai imbunatatite calitativ, avand rezolutia spatial de circa 30 m.

Sistemul TM a functionat cu mult peste termenul proiectat, ajungand pana la sfarsitul anilor 90.

A treia generatie LANDSAT (6, 7) intra in serviciu relative tarziu la 15 aprilie 1999, direct prin Landsat 7, Landsat 6 fiind un mare esec al celor de la NASA in 1993, ceea ce aduce nou aceasta ultima generatie, este o noua banda, pancromaticul, cu o latime mai mare cuprinzand o mare parte din vizibil, si una din infrarosul apropiat. Rezolutia spatiala ajunge la 14,25 m, banda 6, a infrarosului termal, a fost imbunatatita prin dublarea rezolutiei spatiale la 58.8 m. Toate cele 8 imaginii sunt convertite in sistem de 8 biti, fapt ce permite numeroase operatii de procesare digitala.

Din anul 2000, arhivele sunt gestionate de USGS (United States Geological Survey)

Modul de codificare al imaginii este compus dupa structura de mai jos precizata de catre Institute for Advanced Computer Studies, University of Maryland, SUA:

L71183028_02820020510.ETM-USGS
L7
/misiunea Landsat 7/ 1/ nivelul de prelucrare/ 183/ numarul orbitei sau path/ 028_/ numarul randului sau row/ 028/ numarul randului sau row/ 20020510/ data inregistrarii – anul, luna, ziua./ ETM/ tipul de senzor/ USGS/ managerul proiectului.

L71183028_02820020510_B20.tif.gz
L7
/misiunea Landsat 7/ 1/ nivelul de prelucrare/ 183/ numarul orbitei sau path/ 028_/ numarul randului sau row/ 028/ numarul randului sau row/ 20020510/ data inregistrarii – anul, luna, ziua/ B20/ numarul benzii/ .tiff/ extensia fisierului/gz/ situatia fisierului (arhivat)

Aceste tip de imagini satelitare se folosesc prin combinatia optima de benzi spectrale pentru analiza peisajului in ansamblu sau la nivel de componente (vegetatie, morfodinamica, geologie, ape, asezari sau utilizarea terenurilor). Analiza are ca finalitate fie studiul geografic regional, cat mai ales rezolvarea unor probleme practice legate de amenajarea teritoriului, gestiunea unor fenomene de risc, dinamica structurilor spatiale etc.

Download imagini satelitare.
Datele LANDSAT pot fi accesate gratuit pe siteul http://glovis.usgs.gov/, baza de date aferenta poate fi accesata prin intermediul unei harti interactive in care sunt stocate informatii tematice si scenele satelitare disponibile. Procedeul de download al imaginilor satelitare in benzi este foarte usor de urmat, datorita interfetei prietenoase si explicite a site-ului.

In bara meniului (stanga sus) avem mai multe functii: Collection, Resolution, Mapp Layers, Tools, File si Help. De la Collection selectam setul de date pe care il vom downloada (se recomana lansat 4-5 TM pentru suprafete mari si Landsat 7 pentru suprafete mai mici, deoarece unele imagini din ultima generatie prezinta benzi negre ce sunt greu de corecta datorita defectiunilor aparute la bordul satelitului). Rezolutia trebuie sa fie la 1000 m, setandu-se de la Resolution.

Sub bara meniului avem harta interactiva cu ajutorul careia stabilim arealul, dupa aceasta operatiune apare in centru un set de imagini (9 imagini), selectam suprafata dorita, iar din stanga, sub Scene Information, selectam luna si anul realizarii (se recomanda pentru studiul vegetatiei lunile: iulie, august, septembrie, iar pentru studii geologice/geomorfologice lunile lipsite de vegetatie cum ar fi: octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie.), dupa ce am seta data selectam Add (stanga jos), apoi Send to Cart si se va deschide o noua pagina, apasam butonul de download, selectam Level 1 Product (192.1 Mb Geotiff) si Select Download Option. Este posibil ca pentru imaginea ceruta sa fie nevoie de procesare, in cazul asta trebuie sa selectati Submit Order, iar in cateva zile pe email se va trimite confirmarea.

Bibliografie:
Bogdan A. M. Teledetectie volumul I, Introducerea in procesarea digitala a imaginilor, editura universitatii din bucuresti, Bucuresti

USGS, 2012, U.S. Geological Survey. online: http://www.usgs.gov/, data accesarii: 06.03.2012

GLCF, 2012, The Landsat Program, online:http://landsat.gsfc.nasa.gov/, data accesarii: 06.03.2012

Tutorial video:

You may also like...